Coronarografie

Een coronarografie is het inwendig hartonderzoek dat de kransslagaders in beeld brengt met als doel, er vernauwingen of afsluitingen in op te sporen.

Er wordt een ECG aangekoppeld waarmee we uw hartritme, tijdens het onderzoek, volgen. De coronarografie gebeurt via de lies of onderarm . Na plaatselijke verdoving wordt in de slagader van de lies of onderarm een kort hol buisje gestoken (sheath) waardoorheen een catheter (dun hol slangetje ongeveer 1 meter lang en 3 mm breed) wordt opgeschoven tot aan de kransslagaders.

Tijdens de coronarografie wordt röntgenkontrastvloeistof ingespoten in de kransslagaders. Dit laat toe vernauwingen of afsluitingen in beeld te brengen.
Vervolgens wordt de linkerhartkamer met dezelfde kontrastvloeistof in beeld gebracht om de pompfunctie te bestuderen. Deze opname gaat gewoonlijk gepaard met een warmtegevoel doorheen het lichaam.

Onderzoek vindt plaats met een rechtstreekse opname in het IRCC UZ Leuven als er al een  recent labo gebeurd is. 2de mogelijkheid is een hospitalisatie in Heilig Hart of UZ Leuven. Meestal verblijft u een nacht in het ziekenhuis.

Handleiding coronarografie Heilig Hart Leuven

 

Handleiding coronarografie UZ Leuven